Anne Mette Fage-Pedersen -kunstmaler Om Kong Pukkelrygs Saga

Lad det være sagt med det samme! Dette er ikke en bog, en fortælling,som nogen anden. Så der er intet at sammenligne med. Og dog!
Kender man og holder af Antoinne de Saint Exupéry’s Den lille Prins, vil man utvivlsomt føle samme nydelse, når man læser Kong Pukkelrygs Saga, som mange i alle aldre har gjort, når de læste og forstod filosofien bag Den lille Prins.

Ja, vi behøver nu ikke sammenligne med udenlandsk litteratur, når vi har H.C.Andersen og hans eventyr, som elskes af alle børn og især af de voksne, der kan ” læse bagom ordene”. Kong Pukkelrygs Saga er et moderne eventyr,der drager børn og voksne ind i en verden med bl.a. dyr, der kan tale – og tilmed fremkomme med de dybeste sandheder for menneskeheden, på et helt naturligt hverdagssprog.Hovedpersonen guides på en rejse af bl. a.ravne,ulve, et pindsvin og en ged.

Sagaen er umiddelbart nem at gå til.Forfatteren har ” fået besked om”,at den ” er skrevet for hans børnebørn”, altså fremtidens generation, også kaldet ” Den ny Tids børn”,som har en meget naturlig tilgang til den ufysiske verden. Det sidste er ikke et must.
Kong Pukkelryg kan som H.C.Andersens eventyr nydes af store og små,såvel af spirituelt åbne og interesserede,af børn og barnlige sjæle som af realister med historisk eller religiøs interesse. Det er en god historie med en spændende handling, fortalt i et letlæseligt, flydende sprog.

Kort fortalt tager revisoren Tom, skeptikeren og realisten,os med på en speciel rejse, der også bliver en udviklingsrejse for ham, der i bogens start har følt sig i Ingenmandsland, midt i en livskrise. Med udgangspunkt i Asatroen og kristendommens myter, og med respekt for det hele, giver forfatteren os bl.a.viden om det nordiske folks åndelige rødder De andre religioner berøres også,ligeledes respektfuldt. Men vi bliver ikke ved det fortidige..

Man kan sige, at dette tilføres ny energi, så det også aktuelt vedkommer os. Den indsigt og visdom, vi alle selv indeholder,kan på magisk vis komme op til overfladen,hvis vi er åbne for det. Og ved at tage med på Toms rejse og følge ham og blandt andre Odins ravne og Peter Pind ( hvis sande identifet ikke skal afsløres her) bliver vi både klogere på oldgamle livsvejledninger, myter, sagn og på os selv , samt den fremtid, der er mulig for os. Hvis vi har modet og viljen til at åbne os derfor.

Anmeldt af Jesper Hjøllund, forfatter til I sjælens rige, foredragsholder og Mentor

Jeg havde den fornøjelse af læse Kong Pukkelrygs Saga og endda møde forfatteren til et af mine foredrag, og hans venlige væsen vækkede straks min interesse for bogen.

I eventyret stifter man bekendtskab med hovedpersonen, Tom, der som ordet antyder befinder sig midt i en livskrise, hvor der ingen retning synes at være, men hvor livskrisen netop repræsenterer en mulighed for hovedpersonen for at udvikle sig og lære og for at få fyldt på sit ”tomme” indre af visdommens kilde.

Tom befinder sig pludselig i en slags drømmeunivers, et slags eventyr, hvor dyr kan tale, og hvor Tom danner venskab med et Pindsvin, der inviterer ham på en farefuld rejse, der, hvis den gennemføres, åbner muligheden for stor visdom og selvudvikling.

 

Bogen er skrevet i en naiv stil, og det var netop denne stil, der gjorde, at bogen talte til mit hjerte. Det naive er bestemt ikke negativt i min optik, da det naive for mig er det højeste symbol på kærligheden, der tror på alt, der håber alt, tåler alt, udholder alt, og elsker uforbeholdent og ubetinget – uanset hvad.

Hvis man skal komme ind på svaghedstegn i bogen, så må det være det misforhold der er imellem de livsindsigter, der gives til hovedpersonen i bogen og så historie-fortællingen. Nogle steder mangler historien at udfolde sig helt, så læseren får et ligeså klart billede af og mulighed for indlevelse i den rejse, Tom gennemgår, som der er i de smukke visdomsindsigter, Tom modtager af Pindsvinet og de to Ravne, der hurtigt slutter sig til Tom og bliver hans guider på den farefulde færd.

 

Alt i alt er Kong Pukkelrygs Saga for mig en hyldest til mennesket og dets muligheder for selv-udvikling – fortalt levende og med vid med udgangspunkt i den kristne og nordiske mytologis traditioner.

 

En livsbekræftende, klog og glad bog – både for børn og voksne.